Gastro

Šibenska Adventura ove je godine još više podigla ionako visoku gastro ljestvicu pa se iz kućica u Perivoju Roberta Visianija, uz mirise tradicionalne blagdanske hrane, šire i mirisi internacionalne kuhinje koji pozivaju na druženje uz finu, domaću hranu.

Odavno već nije dovoljno skuhati kobasicu i prekriti je senfom. Adventska ponuda, osim posebnošću okusa, mora biti i fotogenična, dobro izgledati na društvenim mrežama i ‘zamirisati’ i kroz ekran. U šibenskom Perivoju Roberta Visianija posjetitelji prste se mogu najesti, i to kako, na deset slanih i četiri slatke kućice. Bogate arome blagdanskih mirodija, šarene dekoracije i osmijesi s kućica brinu se da i ove godine doma ponesete nezaboravne uspomene, jer znamo da je uz finu hranu sve puno bolje.

Prošli smo redom sve kućice na Adventuri i na svakoj isprobali dva jela. Većina nas je oduševila.

DONJA ETAŽA

Gastro turu smo počeli na kućici Festina Lente, čiji je Pulled pork i lani bio jedan od bestsellera Adventure. Kako i ne bi kad sporo kuhana hrana posebno paše u hladnim danima. Meso je marinirano 24 sata u mješavini deset začina, potom se peče osam sati i trga, a servirano je u brioche pecivu s domaćim BBQ umakom, crvenim i bijelim kupusom s domaćim vrhnjem i crunchy kapulom.

Drugo jelo koje su ove godine premijerno predstavili malo je ‘egzotičnije’, a u isto vrijeme tradicionalno. Riječ je o sendviču od bakalara s wasabi majonezom i čipsom od kapule. Iznenadilo nas je što nije pašteta od bakalara već su komadi, a još više nas je iznenadilo koliko dobro aftertaste wasabija paše uz tradicionalni bakalar!

Na kućici Roberto, nazvanoj po botaničaru Visianiju po kojem se i zove šibenski park, chef Grgo Bačelić ove je godine osvojio titulu najboljeg mladog chefa u Hrvatskoj. I dalje nude lanjski bestseller, buncek kebab s marmeladom od kapule i umakom od hrena, majoneze i jogurta. Ipak, jelo koje će posvađati ekipe, jer neki će se oduševiti, a drugi kategorički odbiti probati je sendvič od junećeg jezika na lešo. Sporo kuhana delicija s kremom od dimljenog sira, pestom od češnjaka, kikirikija i srirache te ljubičastim kupusom dinstanim na vinskom octu bila nam je odlična!

A je to kućica, osim po gastro ponudi, izdvaja se po odličnoj zabavi i ekipi koja će vas oduševiti najvećom kobasicom adventa od čak jednog metra. Serviraju je u pecivu s coleslaw salatom i umakom. Ove godine uveli su i Philly Cheesesteak, naravno, od Rib Eye steaka sa sirom i kapulom!

U kućici Sam u kućici možete uživati u slatkim zalogajima, ali i odličnoj konkretnijoj hrani poput Italian style sendviča s kranjskom kobasicom, umakom od majoneze i pesta, sušenom rajčicom, rikolom i cheddar sirom. Jelo koje će se vjerojatno najviše svidjeti mlađima je pileća tortilja s nuggetsima, cheddar sirom, umakom od češnjaka i jogurta, svježom salatom i prženim krumpirićima.

U PROLAZU

Fjaka bar je odlična za marendu. Nude Roast Beef sendvič, krvavice, češnjovke i pecalice, uz prilog po odabiru. U ponudi su umak od zelenog papra i whiskeya, slatki senf s medom, kiseli kupus i marmelada od kapule. Ove godine novost su gourmet krafne čija će vas kombinacija okusa odvesti na slatko putovanje. Vežite se!

Vodički restoran Tri Piruna postao je ljetna gastronomska meka, a u adventskom periodu možete ih naći na Adventuri gdje nude pikantni vinski gulaš od hrvatske divljači s mini njokima. Ljubitelji prženih krumpirića obožavat će njihovu Steakhouse verziju s Grana Padanom, umakom od tartufa i svježe ribanim tartufima iz Buzeta.

GORNJA ETAŽA

Bagatin je u Šibeniku poznat po odličnim burgerima – nepretenciozni i ukusni, a gourmet jer su se istaknuli kvalitetnim namirnicama i kombinacijama okusa. Obožavamo njihov Bagatin burger s junetinom, salatom, domaćom ukiseljenom kapulom, rajčicom, sirom, pancetom i umakom. Ako ste ljubitelj arome dima, za vas je onda njihova dimljena kobasica s kiselim kupusom i senfom, a prvi zalogaj će vas teleportirati na neko seosko imanje uz kamin, ekipu i hranu koja grije dušu.

Iduća kućica je zeleni raj omraženog i voljenog blagdanskog lika koji će vas pokušati otjerati iz svojih adventskih odaja, ali ne dajte se smesti. Grinch house nudi svakakve ‘’gadarije’ koje će prekriti ‘pečenim muhama’ – pečena zvijer, veliki zeleni sendvič od teletine, pancete, marmelade od kapule, sir, rikole, rajčice i blagog umaka, je odličan. Kod Grincha možete složiti i pijat grintavih gricula, odnosno fingerfooda kojim je odlično presjeći veće količine piva ili kuhanog vina. Birate između Tkogradskih šćapa (pohani mozzarella štapići), Koviljkinih rolica (pohana rolica od pancete i sira), Krilca za negativca te Mrgudovih medaljona.

Na kućici Bonkulovića stoji cijeli pršut! Uz brojne rakije, počastite se gulašem od divljači s njokima koji se tope u ustima, a njihovo drugo tradicionalno jelo je bakalar ‘na bilo’. Nakon prvog zalogaja vaša reakcija će biti ‘ovo je kao da je baka spremila’. Treba li vam više od toga? Ne treba.

Posljednja slana kućica vodi nas u Aziju. Pa’Kai u svom zimskom izdanju i dalje ima bestseller, pareni bao ban s buncekom, ali ove godine izdvajamo njihov savršeni ramen od potrbušine, jaja, kelja, bambusa, gljiva, surimija, nori alge te furikake posipa.

Ovogodišnja novost im je nešto drukčija cimet rolica od parenog tijesta, a savršeni umak od vanilije će vas odvesti u neobični slatki svijet kojem se morate vratiti.

 SLATKE KUĆICE

Fritule kod gospođe Tonke su tradicionalne, baš onakve kakve smo jeli kod svojih baka. Tonka će vas svojom veselom energijom i toplinom dovesti baš u blagdanski duh. Kod nje se možete osladiti palačinkama, ali i slanim kokicama, ako ste od slanih grickalica.

Nasuprot Tonke je Vaflentura – na slatkim vafel borićima birajte preljeve i dodatke, a nude i američke palačinke te toplu čokoladu na koju možete stavit šlag, marshmallowse, šarene bombone, Oreo kekse ili što god poželite.

Vesela kućica nudi moderne fritule uz brojne dodatke. Prvo su raj za oči, onda za nepce, a teško je uopće nabrojati sve dodatke koje nude. Vjerojatno imaju sve što vam padne na pamet. S razlogom je ispred uvijek red!

I za kraj, Rudolphova slatka kućica nudi bubble vafle u koje možete dodati sladoled i razne čokolade i preljeve, ali i isprobati Rudolphove mousse fritule, a žeđ će vam utažiti bubble tea.

Adventurina gastro ponuda i ove godine će oduševiti sve slučajne gurmane i namjernike koji dođu u Park osladiti brk prije nekog od brojnih koncerata, a ako su vam kalorije problem, ne treba biti. Izgubite ih na predivnom Vitićevom moru, klizalištu na središnjem gradskom trgu Poljana.

Vrhunac svega će, naravno, biti 321 FEST koji od 29. do 31. prosinca u Šibenik dovodi BluVinil, Psihomodo Pop, Parova Stelara te u najluđoj noći u godini legendarne Stereo MC’s!