ADVENTURIN VREMEPLOV

2022.

 „ESTER MAZZOLENI“

Posveta ženi čiji je svjetski uspjeh zaboravljen

U šibenskom glavnom gradskom parku postavljen pet metara visok i pola tone težak gramofon, kao posveta svjetski poznatoj opernoj divi, rođenoj Šibenčanki, Ester Mazzoleni.
U čast 140-te obljetnice rođenja Ester Mazzoleni, umjetnice svjetskoga glasa koju mnogi glazbeni povjesničari smatraju jednim od najvećih soprana prve polovice dvadesetog stoljeća, a koja je u povijest ušla i kao prva operna pjevačica koja je nastupila u Areni u Veroni, danas najvećoj i najprestižnijoj otvorenoj opernoj pozornici na svijetu, na središnju je fontanu u Perivoju Roberta Visianija postavljena velika skulptura mehaničkog gramofona sa zvučnicom i replikom gramofonske ploče iz 1909. godine.
Riječ je o impozantnoj, čelično – aluminijskoj konstrukciji visine oko 5 metara i teškoj gotovo pola tone. U podnožju gramofona, uz rub fontane, postavljen je vremeplov s najznačajnijim godinama i događajima iz života Ester Mazzoleni i njezine obitelji koja je dala nemjerljiv doprinos u izgradnji šibenskog kazališta.
Šibenik je zlatni rudnik povijesnih ličnosti koje se još imaju otkriti, a mi smo ove godine otkrili Ester, značajnu za cijeli svijet, a sada će, zahvaljujući ovoj inicijativi, biti ponovno prepoznata tamo gdje treba biti najviše cijenjena, a Šibenik je dobio još jednu atrakciju. Izrada gramofona i vremeplova povjerena je šibenskoj mreži kulturne suradnje „Kolektiv 4B“.

Iako je Ester Mazzoleni djelovala u vremenu davno prije televizije i masovnih medija, iza nje su ostali brojni zvučni zapisi koji se i danas čuvaju u talijanskom državnom arhivu. Svoje mjesto našla i na brojnim kompilacijama klasične glazbe koje donose povijesni pregled izvedbi Verdijevih djela i opernih predstava u milanskoj Scali. U Palermu postoji ulica, knjižnica, društvo prijatelja opere i prestižna operna nagrada koja nosi njezino ime.

2021.

 „Flora Dalmatica“

knjiga velika gotovo tri metra i teška više od 300 kilograma, bila je središnja instalacija Adventure 2021.

Pažnju posjetitelja Adventure u 2021. godini privlačila je središnja dekoracija „Visianijev vremeplov“, postavljena na fontani u „srednjem đardinu“. Radilo se o posveti velikom šibenskom znanstveniku i botaničaru Robertu Visianiju i obilježavanju 180-te obljetnice izlaska njegovog životnog djela – zbirke „Flora Dalmatica“.

Instalaciju su osmislili umjetnici i kreativci okupljeni oko Kolektiva 4B – šibenske mreže kulturne suradnje. Središnji dio instalacije činila je velika otvorena knjiga, s naslovom i uvodnim citatom iz „Flore Dalmatice“. Knjiga je bila dimenzija 2,80 m x 2 m, a zajedno sa tintarnicom i perom cijela instalacija težila je više od 300 kilograma. Za njezinu izradu utrošeno je gotovo 500 radnih sati naših umjetnika. Oko knjige, uz rub fontane, bio je postavljene vremeplov s najznačajnijim trenutcima iz Visianijevog života, te karakterističnim biljkama ovog podneblja koje su obilježile njegov život.

„Flora Dalmatica“ je životno djelo Roberta Visianija i vrijedan doprinos europskoj botanici. To bogato dokumentirano i ilustrirano djelo u tri sveska (1842. – 1852.) dosad je najopsežnija monografija o hrvatskoj flori. Cilj ove instalacije je  bio Šibenčanima približiti lik i djelo velikog svjetskog znanstvenika, o kojem se u rodnom gradu jako malo zna. Robert Visiani – Šibenčanin, nezaobilazna je osoba u prirodnoj znanosti 19. stoljeća u Europi. Kao stručnjak bio je prepoznat u cijelom svijetu, a najveći trag ostavio je u Padovi upravljajući botaničkim vrtom koji je danas pod zaštitom UNESCO-a. Smatraju ga ocem talijanske botanike. Čitav život volio je svoj „kazališno lijep“ Šibenik u kojem je dao obnoviti zgradu bolnice i u kojem je prema vlastitoj želji sahranjen. O privrženosti rodnom mu gradu svjedoči i činjenica da je uz svoje ime često dodavao pridjevak „Sibenicensis Dalmata“ – Šibenčanin Dalmatinac.

Iznad svega, njegovo djelo predstavlja nepresušan izvor inspiracije.

Pratite nas i na društvenim mrežama!

#Adventurašibenik

#NaoružanSamoSnješkom